Banner
Rumah > Produk >> API

Serbuk Terbinafine Hydrochloride

Serbuk Terbinafine Hydrochloride
Berbual sekarang

Maklumat produk

Maklumat Basia

Nama Produk

Serbuk Terbinafine Hydrochloride

Nama lain

Terbinafine Hcl

Spesifikasi

99%

Penampilan

Serbuk kristal putih

Formula molekul

C21H25N

Berat Molekul

291.44

CAS NO.

91161-71-6

EINECS BIL.

245-385-8

Piawai

USP atau EP

Pensijilan

ISO, Halal, FDA

Pembekal

FZBIOTECH

Gred

Perubatan

Formula Struktur

terbinafine hydrochloride.png


Pengenalan

TerbinafineHidrokloridatelah dijumpai sebagai sejenis ubat antijamur allylamine, dan ia adalah perencat spesifik sintesis ergosterol melalui penghambatan squalene epoxidase. Squalene epoxidase adalah enzim yang dilepaskan oleh kulat kulit yang menguraikan squalene, yang mengganggu fungsi membran sel dan sintesis dinding. Kajian menunjukkan bahawa ia juga mengurangkan keupayaan patogen kulat untuk menghasilkan spesies oksigen reaktif. Oleh itu, ia dianggap sebagai pemulung radikal bebas dan mungkin mempunyai aktiviti anti-radang secara in vitro.


Kebaikan

1. Terbinafine terutamanya berkesan terhadap kulat seperti kulat kulit.


2. Dalam bentuk 1% krim atau serbuk, ia digunakan secara topikal untuk jangkitan kulit dangkal, seperti gatal (kurap), atlet' kaki (tinea pedis) dan jenis kurap lain (kurap). Tempoh kerjanya adalah sekitar separuh daripada ubat antijamur lain.


3. Dengan pengambilan oral 250 tablet mg biasanya diresepkan untuk rawatan onychomycosis, jangkitan kuku kulat, biasanya disebabkan oleh dermatofit atau Candida. Jangkitan kuku kulat terletak jauh di dalam kuku kutikula dan rawatan yang digunakan secara tempatan tidak dapat sepenuhnya masuk ke dalamnya . Tablet ini jarang menyebabkan keracunan hati, jadi pesakit harus diberi amaran dan ujian fungsi hati dapat dilakukan. Kaedah alternatif pemberian oral telah dikaji.


4. Terbinafine hidroklorida boleh menyebabkan atau memperburuk lupus eritematosus kulit subakut. Sebelum memulakan rawatan, pesakit dengan lupus erythematosus harus terlebih dahulu membincangkan kemungkinan risiko dengan doktor mereka.


Laporan ujian Serbuk Hidroklorida Terbinafine

COA of TERBINAFINE Hcl


Siasatan