Banner
Rumah > Pengetahuan > Kandungan

Apakah asid butyric γ-amino (GABA)?

Nov 08, 2018

Asid butirat γ-amino (GABA) adalah asid amino bukan protein yang semulajadi dan neurotransmitter menghambat penting dalam sistem saraf pusat mamalia, yang terbentuk oleh glutamat melalui perut decarboxylase asid glutamat. Konsentrasi tinggi GABA hadir di kedua-dua otak kita dan retina mata. Ia juga terdapat dalam kuman benih tumbuh-tumbuhan seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, tetapi kandungannya terhad.


Aktiviti decarboxylase asid glutamat dalam kuman padi adalah tinggi, yang sangat sesuai untuk menyediakan makanan berfungsi mengandungi γ-amino butyric acid. Kajian telah mendapati bahawa kuman padi yang kaya dengan gamma aminobutyric mempunyai kesan menghalang kebangkitan hipertensi, manakala asid γ-amino butyric (GABA) dan kacang soya, gandum, tomato, dan kacang-kacangan kacang kaya dengan gamma aminobutyric tidak mempunyai fungsi ini.


Aktiviti fisiologi kuman padi yang kaya dengan gamma aminobutyric kaya dengan asid tidak semata-mata disebabkan oleh tindakan gamma aminobutyric tetapi untuk menggabungkan dengan komponen lain dalam kuman padi.

Back