Banner
Rumah > Pengetahuan > Kandungan

Aplikasi Pertanian 5-Aminolevulinic Hydrochloride Asid (5-ALA HCL)

Nov 06, 2018

5-aminolevulinic Acid Hydrochloride juga dikenali 5-ala Hcl, 5-ala adalah bahan endogen organisma, dan merupakan bahan prekursor heme heme dan biosintesis klorofil tumbuhan. Pada masa ini, kestabilan 5-ala tidak tinggi, umumnya dalam bentuk garam asid hidroklorik. Sebagai jenis baru racun perosak yang diaktifkan dengan keserasian persekitaran dan pemilihan yang tinggi, ia digunakan secara meluas dalam bidang pertanian.

Pengawal pertumbuhan tumbuhan:
Kajian terbaru menunjukkan bahawa 5-ala hcl mempunyai kesan berikut:
Untuk mengawal sintesis klorofil, meningkatkan kestabilan klorofil dan ⅱ, meningkatkan kecekapan fotosintesis, menggalakkan fotosintesis, mempromosikan pembezaan tisu tumbuhan, menghalang pernafasan dalam kegelapan, memperluaskan aktiviti fisiologi asas dan lain-lain. Oleh itu, ia bukan sekadar produk metabolik biologi, tetapi juga mengambil bahagian dalam proses pengawalseliaan pertumbuhan dan pembangunan tumbuhan, mempunyai aktiviti fisiologi yang serupa dengan hormon tumbuhan, Ia boleh digunakan sebagai pengatur tumbuh tumbuhan dalam pengeluaran pertanian.

Racun serangga yang mesra alam:
Herbisida yang dihasilkan menggunakan 5-hcl boleh membunuh rumput dicotyledon, dan tidak berbahaya untuk tanaman seperti biji-bijian, gandum dan barli, yang dimiliki oleh monocots, dan mempunyai kesan kawalan rumpai yang selektif. Terdapat dua cara di mana ia berfungsi. Menghalang ekspresi gen GLUTR dan menghalang 5-hcl daripada mensintesis supaya tumbuhan akhirnya mati akibat kekurangan 5-ala. Sintesis 5-ala dalam mamalia tidak melalui laluan C5, jadi penggunaan herbisida sedemikian tidak menjejaskan tubuh manusia.
Ia boleh melegakan mekanisme pengairan sintesis 5-an, mempromosikan sintesis 5-an, seperti acifluorferr metil boleh menghalang sintesis heme dalam tumbuh-tumbuhan, sehingga pengumpulan kompaun 5-ala dan porphyrin, yang disebabkan oleh cahaya tindak balas peroksida. Tetapi kerana harga pasaran 5-ala hcl lebih tinggi, dan ia memerlukan kepekatan berkualiti tinggi untuk herbisida, ia sangat mahal dan sukar untuk digunakan secara langsung.

Insektisida:
Ia boleh menyebabkan pelbagai serangga perosak seperti Musca domestica, kecoa dan ketidakseimbangan biokimia metabolik, supaya serpihan serpihan dan juga kematian, serta kajian 5-ala sebagai bahan utama kesan pestisida porphyrin Daerah Jinyuan di Taiyuan, belalang padi Cina, 7d dalam kumpulan rawatan serangga lelaki semua mati, dan kumpulan kawalan lelaki membunuh kira-kira separuh, Tidak terdapat perbezaan yang signifikan dalam jumlah kematian wanita pada kepekatan rendah.
Prinsipnya ialah: Pengaktifan 5-ala dapat menghasilkan oksigen reaktif. Melalui proses fotosintesis tumbuhan atau sintesis kimia yang mencetuskan perosak untuk menjadikan cahaya matahari menjadi insektisida sinaran dan penyingkiran serangga. Kajian ini menunjukkan bahawa ia adalah bahan semula jadi yang tidak berbahaya dengan biodegradabiliti, dan tidak menyebabkan rintangan serangga.

Di mana untuk membeli serbuk 5-ala hcl?
Anda mungkin mempunyai pemahaman yang mendalam mengenai 5-ala hcl. Xi'an Fengzu Biological Techology Co, Ltd, sebagai pembekal profesional China 5-ala hcl, telah mengabdikan untuk menyediakan pelbagai serbuk 5-ala hcl dengan harga yang menguntungkan. Anda boleh menghantar E-mel ke sales@fengzusw.com secara langsung untuk harga yang kompetitif dan pengetahuan profesional. Untuk kerjasama yang panjang, sampel percuma boleh didapati. Kami menantikan pertanyaan anda.

Back